Тechno Мobile

 

За контакт: editor@techno-mobile.eu

Партньори

Новини

Новината е представена
от Зорница Таскова [редактор]


Софтуерният бизнес у нас удари над милиард евро, въпреки недостига на кадри

Българският софтуерен бранш, за поредна година, бележи устойчив двуцифрен ръст от 16,9 % през 2015 г., изпреварвайки повече от 5 пъти растежа на БВП на България. Прогнозните данни сочат, че темповете на растеж през 2016 г. ще се запазят на сходни нива и приходите ще надхвърлят 1 млрд. евро. Това сочат данните от тазгодишното издание на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Докладът е разработен въз основа на данните, получени от допитване до членуващите компании, както и анализ на софтуерната индустрия в България, изготвен от независимата консултантска компания CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co., по поръчка на БАСКОМ.

Прогнозите за 2016 г. сочат, че приходите в сектора ще нарастнат с над 13 %, доближавайки сумата от 2 млрд. лева. Следва да се отбележи, че основен принос за растежа на софтуерната индустрия имат експортно-ориентираните компании.

През 2015 г. софтуерната индустрия в България е генерирала втория най-висок ръст за последните пет години – 16,9 % (спрямо 2014 г.), докато БВП е нараснал по текущи цени в стойност с 3,3 %. Така съотношението оперативни приходи спрямо БВП, за първи път в историята на бизнеса в страната, надхвърля два процента и достига 2,04 %.

По посочения начин, за петгодишния период 2011-2016 г., делът на общите приходи на софтуерната индустрия спрямо БВП се очаква да се удвои – от 1,16 % през 2011 г. до 2,25 % през 2016 г.

При запазване на същите темпове на растеж на приходите в софтуерната индустрия, прогнозите са след 5 години – през 2021 г., те да достигнат 4,5 % спрямо БВП, което би наредило бизнеса сред най-големите в страната.

В софтуерния бранш работят едни от най-висококвалифицираните и добре заплатени специалисти в България, като средното възнаграждение в сектора е четири пъти по-високо от това за страната.

Предварителните данни за реално осигурените средно-годишно работни места в софтуерната индустрия за 2015 г. сочат, че те се увеличават с 1107 или 6 % спрямо 2014 г. Това е най-слабият ръст от 2012 г., като е ясен показател за задълбочаващите се проблеми с недостига на ИТ специалисти в страната.

Прогнозите за 2016 г. сочат, че тенденцията ще се запази, като броят на новите работни места в софтуерната индустрия в България ще отбележи по-нисък ръст от 5 % или 907 отворени нови позиции.

ИТ специалистите са 85 % от всички служители в бранша, като една трета от тях са жени. Над 90% от работните места са заети от младежи под 35 годишна възраст.

Поради недостига на ИТ специалисти в компаниите от сектора, почти непрекъснато има нови отворени позиции, като често за запълването на някои от тях - софтуерни архитекти, софтуерни разработчици и проектни мениджъри, на фирмите са необходими над 8 седмици.

сума


Web-BG Pipe.bg Dobavi.com Ping.bg Lubimi.com Digg del.icio.us svejo.net

Напиши своя коментар* Всички полета са задължителни