Тechno Мobile

 

За контакт: editor@techno-mobile.eu

Партньори

Съветите на спеца

Новината е представена
от Tsvety Arsova [редактор]


Седмица на свободния достъп до интернет

Със свободен достъп до интернет в повече от 6 100 WiFi зони (хотспотове) на 29 октомври започва отбелязването на рождения ден на интернет. По този повод дните от 29 октомври до 4 ноември са обявени за Седмицата на свободния достъп до интернет в България, съобщиха организаторите на инициативата „Освободи интернет“. Всеки желаещ може да стане част от движението „Освободи интернет“ като отключи своя рутер за свободен достъп до мрежата в периода 29 октомври – 4 ноември (и дори след това). Така заедно ще съдействаме за намаляването на дигиталното разделение у нас и ще подкрепим утвърждаването на дигиталната култура, която ни помага да се развиваме, да работим и да се забавляваме. На сайта на инициативата (www.osvobodiinternet.com) могат да се намерят полезни видео инструкции за отключване на достъпа до интернет. 

Проектът „Освободи интернет“ беше иницииран през октомври 2011 година от група интернет-ентусиасти от Публисис МАРК Груп, които си поставиха за цел да превърнат България в най-голямата свободна WiFi зона в Европа в рамките на един ден – 29 октомври 2011 г. В резултат на кампанията на рождения ден на интернет през 2011 г. в България бяха освободени над 1700 WiFi връзки. 

Една година по-късно проектът продължава да привлича съмишленици и подкрепа, а броят на свободните WiFi зони, регистрирани на www.osvobodiinternet.com, се увеличи близо три пъти и половина, достигайки 6 100 хотспота. През септември инициативата „Освободи интернет” бе представена по време на първата регионална конференция в България, посветена на Дигиталния дневен ред на Европа, и инициирана от ПанЕвропа България. Специален гост на събитието бе заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус. Президентът на ПанЕвропа България Гергана Паси превръща осигуряването на свободен Wi-Fi в своя кауза, чиято крайна цел е инициирането на европейски политики, които да гарантират по-лесен и по-сигурен достъп до интернет. „Малко са областите, в които България води европейските класации. Свободният достъп до WiFi е една от тях. Искаме да направим така, че предлагането на такъв достъп на публични места из Европа да е правило, а не изключение“, коментира г-жа Паси.

С общественозначимата си цел за подсигуряване на повече места с безплатен достъп до интернет и ефективната реализация инициативата, „Освободи интернет“ привлече и вниманието на организаторите на годишната конференция TEDxOxbridge, инициирана от Оксфордския и Креймбриджския Университет във Великобритания. За първи път българска идея бе представена в рамките на вдъхновяващата конференция.


Web-BG Pipe.bg Dobavi.com Ping.bg Lubimi.com Digg del.icio.us svejo.net

Напиши своя коментар* Всички полета са задължителни